پنجشنبه ۰۱ آذر ۰۳

تحقيق درباره عدالت اجتماعي

۲۹ بازديد

تحقيق درباره عدالت اجتماعي

 براي توضيحات بيشتر و دانلود كليك كنيد

 

 

 

  • تحقيق درباره عدالت اجتماعي

    دسته بندي : عمومي » گوناگون

    فهرست مطالب
    مقدمه‏
    الف) مفهوم و ابعاد عدالت اجتماعي‏
    ۱ـ برابري و مساوات‏
    ۲ـ قانون‏مندي‏
    ۳ـ اعطاي حقوق‏
    ۴ـ توازن‏
    ب) سازوكارهاي تحقق عدالت اجتماعي‏
    ۱ـ وجود عدالت در كارگزاران‏
    ۲ـ سازو كارهاي سياسي‏
    ۲ـ۱ـ مشاركت سياسي‏
    ۲ـ ۲ـ گزينش سياسي‏
    ۲ـ۳ـ امنيت‏
    ۳ـ سازوكارهاي اقتصادي‏
    ۳-۱- اقدامات دولت براي تحقق عدالت اقتصادي‏
    ۳-۲- مشاركت اقتصادي مردم در تأمين عدالت اقتصادي‏
    ۴ ـ سازوكارهاي فرهنگي‏

    مقدمه‏
    اجراي احكام و اصول سياسي اسلام، هدف اصلي نظريه‏پردازي‏هاي سياسي است. تأملات نظري درباره مفاهيمي چون عدالت، آزادي، برابري، جامعه مدني و … هنگامي مورد قبول و مؤثر واقع مي‏شود كه با در نظر گرفتن شرايط اجتماعي، فرهنگي، سياسي و اقتصادي جامعه، زمينه‏هاي اجرا و عملي شدن بيشتري براي آنها فراهم شود. بي‏ترديد، هدف از توليد علم و نظريه‏پردازي در جامعه كنوني ايران، رفع مشكلات نظري براي شفاف شدن مسير عمل است. پژوهش حاضر نيز به بيان شاخص‏ها و ابعاد عيني‏تر عدالت اجتماعي براي بالا بردن توان عملي و اجرايي آن در جامعه مي‏پردازد. وقتي تصوير ذهني كارگزاران از عدالت اجتماعي شفاف‏تر گردد، مي‏توان به تحقق عدالت در جامعه اميدوار شد.در اين پژوهش نخست به ابعاد، مؤلفه‏ها و شاخص‏هاي عدالت اجتماعي اشاره شده است و در ادامه، سازوكارهايي كه به تحقق اين ابعاد ياري مي‏رسانند، در سه بعد سياسي، اقتصادي و فرهنگي مورد بررسي قرار گرفته‏اند. عدالت فردي و شخصي نيز به عنوان بعدي مجزا در كنار سه بعد فوق مطرح شده است، گر چه مي‏توان آن را در ذيل عدالت فرهنگي، سياسي و اقتصادي نيز بيان كرد.در مورد عدالت اجتماعي پژوهش‏هاي بسياري صورت گرفته و هر انديشمندي به اقتضاي بحث خود تعريفي از آن را ارايه داده است، با اين حال هر تعريف تنها گوشه‏اي از مفهوم عدالت را روشن مي‏كند. نگارنده با توجه به اين مسئله، سعي كرده به ابعادي از عدالت كه به نظر مي‏رسد در ذيل به مفهومي روشن‏تر و كامل‏تر از عدالت ياري مي‏رساند، اشاره نمايد.
    الف) مفهوم و ابعاد عدالت اجتماعي‏
    ۱ـ برابري و مساوات‏
    برابري از مهم‏ترين ابعاد و بلكه اصلي‏ترين معناي عدالت است. معناي برابري اين است كه همه افراد صرف نظر از مليت، جنس، نژاد و مذهب، در إزاي كار انجام شده از حق برابر به منظور استفاده از نعمت‏هاي مادي و معنوي موجود در جامعه برخوردار باشند. مبناي برابري اين است كه: «انسان‏ها به حسب گوهر و ذات برابرند… و از اين نظر، دو گونه يا چند گونه آفريده نشده‏اند». يا به فرمايش رسول اكرم(‏ص): «الناس كأسنان المشط؛ مردم مثل دانه‏هاي شانه هستند». اما آيا برابري ذاتي انسان‏ها سبب برابري آنها در همه زمينه‏ها مي‏باشد؟ و آيا تفاوت استعدادها و شايستگي‏هاي افراد باعث نابرابري آنها با سايرين نمي‏شود؟
    ارسطو برابري را در لحاظ نمودن افراد در برخورداري از ثروت، قدرت و احترام مي‏داند و معتقد است بايد با هر كس مطابق با ويژگي‏هايش برخورد كرد. از سوي ديگر، عده‏اي برپايي مساوات عادلانه را در دادن ميزان آزادي، معقول مي‏دانند تا ميدان براي فعاليت كليه افراد فراهم گردد:
    به موجب اين كه مقدار فعاليت‏ها و كوشش‏ها يكسان نيست، اختلاف و تفاوت به ميان مي‏آيد: يكي جلو مي‏افتد و يكي عقب مي‏ماند؛ يكي جلوتر مي‏رود و يكي عقب‏تر… به عبارتي، معناي مساوات اين است كه هيچ ملاحظه شخصي در كار نباشد.برابري اجتماعي در سه عرصه سياسي، فرهنگي و اقتصادي نمود مي‏يابد. بسط و توضيح هر يك از اين موارد در قسمت‏هاي مربوط به عدالت سياسي، اقتصادي و فرهنگي بيان خواهد شد.
    ۲ـ قانون‏مندي‏
    قانون مجموعه مقرراتي است كه براي استقرار نظم در جامعه وضع مي‏گردد. كارويژه اصلي قانون، تعيين شيوه‏هاي صحيح رفتار اجتماعي است و به اجبار از افراد مي‏خواهد مطابق قانون رفتار كنند. طبق اصول جامعه شناختي، فردي بهنجار تلقي مي‏شود كه طبق قوانين جامعه رفتار نمايد. اما آيا متابعت از هر قانوني سبب متصف شدن افراد به صفت عدالت مي‏گردد؟
    در پاسخ بايد گفت كه هر قانوني توان چنين كاري را ندارد. قانون در صورتي تعادل‏بخش است كه خود عادلانه باشد و عادلانه بودن قانون به اين است كه منبع قانون، قانون‌گذاران و مجريان آن عادل باشند. تنها در چنين صورتي است كه قانون‏مندي افراد سبب عادل شدن آنها مي‏گردد. قانون علاوه بر عادلانه بودن بايد با اقبال عمومي مردم نيز مواجه شود كه البته وقتي مردم منبع قانون را قبول داشته باشند و به عدالت قانون‏گذاران و مجريان آن اعتماد يابند، قانون را مي‏پذيرند و به آن عمل مي‏كنند.در جامعه ديني كه اكثريت آن را مسلمانان تشكيل مي‏دهند، قانون حاكم، قانون اسلام است، زيرا منبع آن را مردم پذيرفته‏اند، لذا قانون مي‏تواند امر و نهي كند و عمل به آن عادلانه است. به طور كلي، هماهنگي مستمر انسان با هنجارهاي اجتماعي و سنن و آداب منطقي جامعه، از مظاهر عدالت انساني است و فرد را جامعه‏پسند و استاندارد معرفي مي‏كند. علامه محمدتقي جعفري در اين مورد مي‏نويسد:
    زندگي اجتماعي انسان‏ها داراي قوانين و مقرراتي است كه براي امكان‏پذير بودن آن زندگي و بهبود آن وضع شده‏اند، رفتار مطابق آن قوانين، عدالت و تخلف از آنها يا بي‏تفاوتي در برابر آنها، ظلم است.

    ۳ـ اعطاي حقوق‏
    منظور از حق، امتياز و نصيب بالقوه‏اي است كه براي شخص در نظر گرفته شده و بر اساس آن، او اجازه و اختيار ايجاد چيزي را دارد يا آثاري از عمل او رفع شده و يا اولويتي براي او در قبال ديگران در نظر گرفته شده است و به موجب اعتبار اين حق براي او، ديگران موظف‏اند اين شئون را محترم بشمارند و آثار تصرف او را بپذيرند.
    طبق تعريف مذكور، عدالت زماني تحقق مي‏يابد كه به حقوق ديگران احترام گذاشته شود و اجازه و اختيار و يا تصرفي كه حق فرد است، به او داده شود و از تجاوز به حقوق فرد پرهيز گردد. حق در معناي ذكر شده به معناي آن چيزي است كه بايد باشدـ چه تا به حال رعايت شده باشد و چه نشده باشد ـ نه به معناي آن چه كه هست.هر چيزي در جامعه داراي حق است و تعادل اجتماع هنگامي ميسر مي‏گردد كه اين حقوق مراعات شود؛ براي مثال، يكي از بزرگ‏ترين حقوقي كه افراد بشر دارند، حق تعيين سرنوشت است، حال اگر به دلايلي اين حق از انسان سلب گردد به عدالت رفتار نشده است. براي اجراي خوب اين بعد از عدالت اجتماعي، كارهايي بايد صورت گيرد: نخست، بايد حقوق، اولويت‏ها و آزادي‏هاي افراد معين و مشخص شود؛ دوم، جايگاه صحيح اين حقوق تعيين گردد و سوم، اين حقوق به درستي و از سوي افراد و مراجع ذي‏صلاح مراعات شود. همه افراد به شناخت حقوق متقابل خود با ديگران ملزم‏اند. سعادت و كمال هر انساني در گرو شناخت و مراعات حقوقي است كه بر گردن اوست.

    دسته بندي: عمومي » گوناگون

    تعداد مشاهده:
    0
    مشاهده

    فرمت فايل دانلودي:.docx

    فرمت فايل اصلي: Word — docx

    تعداد صفحات: 29

    حجم فايل:64
    كيلوبايت

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.